email pic

ipit.hu

2022. 10. 05.

Kedden mutatta be a Kuube, a Platio és a Rollin azt a mikromobilitási állomást, amely napenergiával töltené fel a rollereket, szélessávú internetet, vezeték nélküli telefontöltést és fedett találkozási pontot biztosítana az elektromos rollerekkel közlekedőknek.

Világszerte kérdés az egyre inkább terjedő mikromobilitási megoldások beillesztése a tradicionális közlekedési módok közé. Budapesten a BKK már elkezdte kialakítani azokat a mikromobilitási pontokat, amellyel egy szabályozottabb rendszerbe tudják szervezni ezt a közlekedési formát, azonban a Kuube, a Platio és a Rollin Technologies kedden bemutatott mintaprojektje tovább növelné a szervezettségét és fenntarthatóságát a mikromobilitási közlekedésnek.

Innovatív megoldások terén már mind a három magyar cég fel tud valamit mutatni

Kuube – napelemes, wifi-hotspot, vezeték nélküli mobiltöltővel felszerelt okospadok, könyvmegállók

Platio – Fotovoltaikus térkövek (közvetlenül villamos egyenáramot termelnek a napsugárzásból)

Rollin Technologies – Elektromos rollerekhez kifejlesztett állomások

A cégek most ezeket a technológiákat olvasztották egybe egy közös projekt keretében, olyan mikromobilitási állomást létrehozva, amely a közlekedésnek ezt a formáját kényelmesebbé, szervezettebbé és legfontosabban fenntarthatóbbá teheti.

Sebők András, a Platio ügyvezető igazgatója arról nyilatkozott a bemutatón, hogy senki nem kínál még ilyen komplex megoldást a világon, valamint egyértelmű céljük, hogy a termékkel a világpiacra is kilépjenek.

A rollerek töltéséhez szükséges energiát, a mikromobilitási állomás helyben termelné meg, ezzel az energiaszolgáltatókat tehermentesítené, emellett a városok kibocsátási céljait is hatékonyan támogatná.

A mikromobilitási állomások megújuló energiával történő üzemeltetésével több cég is kísérletezik a világon (pl. jCharge, Duct, Swiftmile), azonban ezek egyszerűbb, kisebb kapacitással bíró megoldások, amelyek az állomások közelében elhelyezett napelemekre épülnek.

Egyszerre öt rollert képes kezelni a Budakalászon felépített töltőállomás, amely akár 200 wattal is tudja tölteni a rollereket. Déri Huba, a Rolling Technologies ügyvezetője hangsúlyozta, hogy gyors és rendkívül energiahatékony megoldást jelentenek az ilyen last mile (utolsó mérföld) típusú eszközök, emellett környezetvédelmi szempontból is hasznosak, csökkentik a szén-dioxid kibocsátást, továbbá a forgalmi dugók kialakulásának megelőzésében is segíthetnek.

A Kuube által gyártott okospad is szerves részét képezi a rendszernek, ez gondoskodik a tetején elhelyezett napelemek mellett a megtermelt energia tárolásáról is. A közlekedők kényelmesen, fedett helyen várhatják meg, amíg a roller feltöltődik, az hordozható eszközeiket vezeték nélküli töltők és USB csatlakozók segítségével feltölthetik, valamint szélessávú internet is rendelkezésükre áll. Számos problémát hozott magával a mikromobilitás elterjedése, a döntéshozók mellett, pedig a piaci szereplők feladata is, hogy ezekre megoldásokat kínáljanak. Egy ilyen megoldás pedig nem csak hasznos, hanem komoly reklámértékkel is bír azok számára, akik adoptálják – tette hozzá Gallai Máté, a Kuube alapítója és ügyvezetője.