email pic

Alkotó Energia ÚJRA – 2022. február

2022. 02. 21.

Néha az igazán egyszerű ötletek is nagy dolgokra hivatottak. Például egy pad a téren, ami első ránézésre tényleg nem több, mint egy ülőalkalmatosság, ahol az ember megpihenhet, beszélgethet, feltöltődhet. Utóbbit azonban vehetjük szó szerint is, és akkor már messze nem egy hétköznapi padról beszélünk, hanem annál jóval többről.

Sokkal inkább egy találkozási pontról, amely hat a környezetére, és hat az emberekre is. Hiszen miért maradnánk a négy fal között, ha telefonnal vagy laptoppal a kezünkben a friss levegőn is lehetünk? Ezt a kérdést zárja rövidre az innovatív magyar okospad, a Kuube, amely különleges adottságainak hála a szabadba csalogat.

Öt-hat éve is van már annak, amikor Óbudán sétálgatva, egy köztéri padot látva az jutott eszembe, milyen sokoldolúan lehetne annak felületét használni. Például felszerelhetnénk napelemmel, hogy aztán az összegyűjtött energiát valami jóra használjuk” – idézi fel a kezdeteket Gallai Máté ötletgazda és ügyvezető, aki arra is hamar rájött, mi lehet az a bizonyos jó: a zsebünkben lapuló okostelefonok töltése. És bár maga a gondolat nem volt teljesen új keletű, a végeredmény sok szempontból unikális lett. ,,Amikor rájöttünk, hogy nem a mi okospodunk lesz az egyetlen a piacon, új célt tűztünk ki magunk elé: mi akartunk a legjobbak lenni. Ehhez pedig egy hosszú távon megbízhatóan működő és fenntartható, kifejezetten strapabíró, de küllemére nézve kimondottan mutatós terméket kellett kifejlesztenünk.”

 

Jól öltöztetett minőség
A végeredményt látva, nem vitás, ez sikerült is. A három méretben elérhető, ingyenes wifivel ellátott okospad mindegyike alumíniumból készül, ami már önmagában garancia a hosszú élettartamra. A legnagyobb modell, a nyolc férőhelyes, egyedülálló módon fedett Kuube Plus ülőfelületéhez pedig magyar kőrisfák adják az alapanyagot, mely az eddigi tapasztalatok alapján szinte elnyűhetetlen. ,,Ráadásul minden padunk tele van szenzorokkal, melyekkel az UV-sugárzástól a légszennyezettségen át a páratartalomig mindent mérni tudunk, és a digitális kijelzőn meg is tudjuk mutatni ezeket az értékeket.” Ennél is sokkal fontosabb viszont, hogy ezek a termékek télen is üzemképesek, köszönhetően annak, hogy Máté és csapata „megtanította” nekik, hogyan gazdálkodjanak jól az energiájukkal.
,.A leghidegebb évszakban természetesen kevesebbet süt a nap, a padjaink azonban képesek alkalmazkodni ehhez. Amint az akkumulátor töltöttsége egy adott szint alá esik, bizonyos funkciók automatikusan kikapcsolnak. Ilyen például a LED-világítás, ami dekorelem voltának hála abszolút mellőzhető, vagy épp a Qi-töltésről mondunk le átmenetileg, és csak USB-porton keresztül lehet csatlakoztatni a telefonokat a padhoz. Az ilyen alvási fázisokról a kijelzőn keresztül tájékoztatjuk az arrajárókat.” De ezeknél a termékeknél nemcsak a belső, a külső is fontos, hiszen azzal hatnak igazán a környezetükre. A Kuube padok pedig ebben is hibátlanra vizsgáznak, hiszen letisztult megjelenésükkel kétségtelenül öltöztetik a köztereket. Ráadásul esetükben a minőség és a dizájn egy egységgé olvad
össze. egyszerűségüknek köszönhetően ugyanis nehezebb megrongálni a felületüket. „A napelemet 12 mm-es edzett üveg védi, míg az alumíniumszerkezet vastagsága 4 mm. A koncepciót igazolja, hogy a mögöttünk álló közel négy évben egyik termékünket sem érte komolyabb kár, sőt már az is bebizonyosodott, hogy egy teherautóval való ütközésből is a mi padunk jön ki győztesen” – teszi hozzá mosolyogva az ügyvezető.

 

Itthon készül a világnak
Mindezt úgy, hogy a Kuube padok az ötlettől az elektronikán át a szerkezetig 100 százalékban magyar termékek, miközben Brazíliától Afrikán át Indiáig a világ számos pontján felfigyeltek már rájuk. Míg tavaly ilyenkor még csak néhány helyen voltak fellelhetők ezek a bútorok a hazai köztereken, ma már több magyar nagyvárosban és kisebb településen, egy horvát kikötőben és Erdélyben is megállás nélkül gyűjtik magukba a napenergiát. Gallai Máté saját bevallása szerint eredetileg azt gondolta, a legfőbb partnereik az önkormányzatok lesznek majd, de egyre több vállalkozás ismeri fel a termékeikben rejlő potenciált, azaz hogy jó olyan ügy mellé állni, ami sokszorosan is hasznot
hoz: egyszer a megújuló energiára helyezi a hangsúlyt, másodszor pedig smart city funkciót is ellát. „Kis garázscégként indultunk, és fel kell még nőnünk az előttünk álló feladatokhoz, de azt hiszem, nagyon jó úton járunk. A Kuube mindenesetre a legfőbb célját már elérte: összehozza az embereket.”